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_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:  IC 16-18-2-341; IC 16-21-11-6; IC 16-34-3-4.

Synopsis:  Stillbirths. Amends the definition of "stillbirth" to mean a
birth after 12 weeks of gestation that is not a live birth, or if the gender
of the child can be visually determined, a birth after 10 weeks of
gestation that is not a live birth.

Effective:  July 1, 2025.

Rowray

January 21, 2025, read first time and referred to Committee on Public Health.
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First Regular Session of the 124th General Assembly (2025)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2024 Regular Session of the General Assembly.

HOUSE BILL No. 1639

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
health.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 16-18-2-341, AS AMENDED BY P.L.31-2019,
2 SECTION 4, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
3 JULY 1, 2025]: Sec. 341. "Stillbirth", for purposes of IC 16-37 and
4 IC 16-49-6, means any of the following:
5 (1) A birth after twenty (20) twelve (12) weeks of gestation that
6 is not a live birth.
7 (2) If the gender of the child can be visually determined, a
8 birth after ten (10) weeks of gestation that is not a live birth.
9 SECTION 2. IC 16-21-11-6, AS AMENDED BY P.L.213-2016,

10 SECTION 11, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
11 JULY 1, 2025]: Sec. 6. (a) If the parent or parents choose a location of
12 final disposition other than the location of final disposition that is usual
13 and customary for the health care facility, the parent or parents are
14 responsible for the costs related to the final disposition of the fetus at
15 the chosen location.
16 (b) A health care facility having possession of a miscarried fetus
17 shall provide for the final disposition of the miscarried fetus. The burial
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1 transit permit requirements under IC 16-37-3 apply to the final
2 disposition of the miscarried fetus, which must be cremated or interred.
3 However:
4 (1) a person is not required to designate a name for the miscarried
5 fetus on the burial transit permit and the space for a name may
6 remain blank; and
7 (2) any information submitted under this section that may be used
8 to identify the parent or parents is confidential and must be
9 redacted from any public records maintained under IC 16-37-3.

10 Miscarried fetuses may be cremated by simultaneous cremation.
11 (c) The local health officer shall provide the person in charge of
12 interment with a permit for the disposition of the body. A certificate of
13 stillbirth is not required to be issued for a final disposition of a
14 miscarried fetus having a gestational age of less than twenty (20) either
15 of the following:
16 (1) Twelve (12) weeks of gestation.
17 (2) Ten (10) weeks of gestation, if the gender of the miscarried
18 fetus can be visually determined.
19 (d) IC 23-14-31-26, IC 23-14-55-2, IC 25-15-9-18, and
20 IC 29-2-19-17 concerning the authorization of disposition of human
21 remains apply to this section.
22 SECTION 3. IC 16-34-3-4, AS AMENDED BY P.L.179-2022(ss),
23 SECTION 31, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
24 JULY 1, 2025]: Sec. 4. (a) A hospital or ambulatory outpatient surgical
25 center having possession of an aborted fetus shall provide for the final
26 disposition of the aborted fetus. The burial transit permit requirements
27 of IC 16-37-3 apply to the final disposition of an aborted fetus, which
28 must be interred or cremated. However:
29 (1) a person is not required to designate a name for the aborted
30 fetus on the burial transit permit and the space for a name may
31 remain blank; and
32 (2) any information submitted under this section that may be used
33 to identify the pregnant woman is confidential and must be
34 redacted from any public records maintained under IC 16-37-3.
35 Aborted fetuses may be cremated by simultaneous cremation.
36 (b) If the hospital or ambulatory outpatient surgical center conducts
37 the cremation of aborted fetal remains on site, the hospital or
38 ambulatory outpatient surgical center must comply with all state laws
39 concerning the cremation of human remains as prescribed in
40 IC 23-14-31. The hospital or ambulatory outpatient surgical center
41 must make the onsite cremation equipment available to the state
42 department for inspection at the time the hospital or ambulatory
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1 outpatient surgical center is inspected. When the hospital or
2 ambulatory outpatient surgical center contracts with a licensed funeral
3 home for the disposal of the aborted fetal remains, the contract must be
4 made available for review by the state department at the time the
5 hospital or ambulatory outpatient surgical center is inspected.
6 (c) Except in extraordinary circumstances where the required
7 information is unavailable or unknown, a burial transit permit issued
8 under IC 16-37-3 that includes multiple fetal remains must be
9 accompanied by a log prescribed by the state department containing the

10 following information about each fetus included under the burial transit
11 permit:
12 (1) The date of the abortion.
13 (2) Whether the abortion was surgical or induced by an abortion
14 inducing drug.
15 (3) The name of the funeral director licensee who will be
16 retrieving the aborted fetus.
17 (4) In the case of an abortion induced by an abortion inducing
18 drug:
19 (A) whether the pregnant woman will cremate or inter the
20 fetus, or will return the fetus to the hospital or ambulatory
21 outpatient surgical center for disposition; and
22 (B) if the pregnant woman returns the fetus to the hospital or
23 ambulatory outpatient surgical center, whether the returned
24 fetus is included in the burial transit permit.
25 The hospital or ambulatory outpatient surgical center must keep a copy
26 of the burial transit permit and accompanying log in a permanent file.
27 (d) Each time the fetal remains are transported from one entity to
28 another for disposition, the entity receiving the fetal remains must
29 confirm that the number of fetal remains matches the information
30 contained in the burial transit permit and accompanying log. After final
31 disposition, a copy of the log will be sent back to the hospital or
32 ambulatory outpatient surgical center. The final log will be attached to
33 the original log described in subsection (c) and will be made available
34 for review by the state department at the time of inspection.
35 (e) A hospital or ambulatory outpatient surgical center is responsible
36 for demonstrating to the state department that the hospital or
37 ambulatory outpatient surgical center has complied with the protocol
38 provided in this section.
39 (f) A certificate of stillbirth is not required to be issued for an
40 aborted fetus with a gestational age of less than twenty (20) either of
41 the following:
42 (1) Twelve (12) weeks of age. gestation.
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1 (2) Ten (10) weeks of gestation, if the gender of the aborted
2 fetus can be visually determined.
3 (g) IC 23-14-31-26, IC 23-14-55-2, IC 25-15-9-18, and
4 IC 29-2-19-17 concerning the authorization of disposition of human
5 remains apply to this section.
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